dinsdag 10 april 2012

"Zingen en Dansen met de Doden", 4 mei, Den Bosch

"Zingen en Dansen met de Doden"
Kirtan- & Mantrazingen
Vrijdagavond 4 mei (dodenherdenking)

Een gezamenlijk kunstwerk maken met een foto of voorwerp van een dierbare overledene en eenvoudige maaltijd: vanaf 17.00 uur
Zingen met als thema het tijdelijke, het vergankelijke, de dood: 19.30 uur sharp
Den Bosch / 's Hertogenbosch
Locatie: Artots, Guldenvliesstraat 4H, 5211 AM
In samenwerking met yogabijmaya.nl en stichting Art On The Spot



Mantra zingen en kunst in het thema van dodenherdenking bij Artots.
`De mensen herdenken die in wo2  iets betekent hebben voor de vrijheid die wij nu als democratisch land hebben is de oorspronkelijke gedachte van 4 mei `, zegt Maria Palmen , yogadocent en medeinitiatiefneemster van deze avond.` Maar mijn generatie kent nauwelijks nog persoonlijk mensen die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Toch raakt deze avond vaak aan je persoonlijk gevoel van gemis en verdriet om jouw dierbare overledenen. En dat gevoel kan je met ons komen delen op 4 mei.`
Isidoor Wens (Artots) begeleidt de aanwezigen bij het creëren van een gezamelijk ,tijdelijk kunstwerk ter ere van alle overledenen die door de aanwezigen ``ingebracht`` worden.  Hans Beenhakkers, Kirtan-zanger en voorzanger op deze avond zegt. `Eigenlijk willen de meesten van ons de doden niet loslaten.  Dat is een bron van veel ellende en lijden. Op deze avond de dood al zingend en, als je wil, ook dansend omarmen kan helend werken.  Zodat de pijn van het gemis opgeruimd wordt en er weer plaats komt voor vreugde`.


Wil je meedoen? Graag aanmelden via de contactpagina
Informatie over andere Kirtan & Mantra-avonden met Hansuman hier op dit blog, of hier op www.kirtan.nu




Praktiese Info
De ruimte van Artots zal deze avond gevuld worden met foto s en voorwerpen van jullie geliefde overledenen: Of het nu gaat om je opa, moeder, broer poes, vriend, konijn, maatje, collega, buurvrouw, ....je kunt voor hen een mooi plekje inrichten en versieren met kaarsjes , bloemen slingers, alles wat je maar wil meenemen. Zo zal er een waarachtig kunstwerk voor onze dierbaren, die hun lichaam reeds verlaten hebben, verrijzen. v.a 17.00 uur is de deur open, en wordt er een bordje eten voor je opgeschept.
Je kunt ook alleen voor het zingen komen, dat begint om 19.30 en eindigt om 21.30.



Stilstaan bij de doden, het verdriet en respect voor het verlies een plaats geven met langzame muziek. Daarna het leven vieren (ook van de overleden) met snellere muziek en dansen. Mantra's voor o.a.Shiva, Kali en Durga.
De dansende Shiva (Nataraj) symboliseert de kringloop van het leven: zonder dood geen geboorte, zonder afscheid geen vernieuwing.
En loslaten: Kali en Durga verslaan in de Indiase sagen monsterlijke Demonen, die symbool staan voor
het Ego en de gehechtheid aan het lichaam en de wereld.

Zorg dat je voor 19.30 uur binnen bent, want als we beginnen met zingen sluit de deur.
Kosten €11,- gepast in een gesloten enveloppe met je naam erop, deponeren in de roze hoedendoos naast Hans(uman).

Wil je op de hoogte gehouden worden van andere activiteiten van Hansuman, geef je dan op voor de nieuwsbrief via de contactpagina op www.kirtan.nu.

Viering van het leven op het moment van Dood
Dit idee komt voor mij als geroepen: ikzelf worstel nog steeds met de dood van mijn ruim 1 jaar geleden overleden moeder, dus het tema spreekt mij erg aan.
Stilstaan bij de doden, het verdriet en respect voor het verlies een plaats geven met langzame muziek. Daarna het leven vieren (ook van de overleden) met snellere muziek en dansen, precies zoals bij een traditionele begrafenis (Jazz funeral) in New Orleans.
Een mooie omschrijving van een Jazz Funeral is: een viering van het Leven op het moment van Dood.
Ook de "Dia de los Muertos (Dag van de Doden) in Mexico heeft een andere kijk op de Dood. Daar wordt meer de kringloop van het leven gevierd (dus ook de nieuwe Geboorte die aan de Dood vastzit.
Ook de tarot-kaart van de Dood heeft de betekenis van Transformatie: de Koning sterft en er komt nieuw leven.



New Orleans Jazz Funeral
Bij een Jazz Funeral kan de overledene nog een laatste dans doen, en wordt vreugdevol zijn geleefd Leven, én zijn opgaan naar de hemel (een beter wereld) gevierd. Een Jazz funeral staat symbool voor zowel de Dood, het Leven, als de Wedergeboorte.
Deze traditie stamt uit Africa en is door slaven meegebracht naar Amerika.

Sidney Bechet over New Orleans:  "Muziek is hier net zoveel een onderdeel van de Dood als van het Leven."
Hier meer over de traditionele Jazz Funeral uit New Orleans.

Dia de los Muertos
Dia de Los muertos (Day of the dead) is het Mexicaanse feest wat gevierd wordt op onze Allerzielen en Allerheiligen. In tegenstelling tot in de Westerse wereld is het geen treurige dag, maar een dagvan blijdschap: een kans om de Doden met liefde te herinneren.
Het is meer een viering van het leven, van de kringloop van het leven, dan treuren om de dood. 
Kort stukje in het Nederlands hier, een uitgebreider verhaal in het Engels staat hier



Afican Culture
In the religions of Africa, life does not end with death, but continues in another realm. The concepts of "life" and "death" are not mutually exclusive concepts, and there are no clear dividing lines between them. Human existence is a dynamic process involving the increase or decrease of "power" or "life force," of "living" and "dying," and there are different levels of life and death. Many African languages express the fact that things are not going well, such as when there is sickness, in the words "we are living a little," meaning that the level of life is very low. The African religions scholar Placide Tempels describes every misfortune that Africans encounter as "a diminution of vital force." Illness and death result from some outside agent, a person, thing, or circumstance that weakens people because the agent contains a greater life force. Death does not alter or end the life or the personality of an individual, but only causes a change in its conditions. This is expressed in the concept of "ancestors," people who have died but who continue to "live" in the community and communicate with their families.
Later meer......

Kirtan-zingen
De Kirtans beginnen allemaal langzaam en ingetogen, er wordt bijna meditatief gezongen. Daarna versnelt de muziek langzaam, totdat er vreugdevol gezongen wordt, waarbij meegeklapt en gedanst kan worden. Dan vertraagt de muziek weer, zodat er een rustig eind aan de Mantra komt. Daarna wordt de Stilte ervaren, en wat er in jouzelf leeft

Shiva
De doden....., dat wordt dan in ieder geval voor Shiva zingen die alles dematerialiseert, zodat er weer nieuwe levenscyclus kan ontstaan. De cyclus van dood en geboorte, denk aan de dansende Shiva Nataraj, de kosmische danser (dansend op een dwerg, wat de overwinning over de onwetendheid symboliseert).


Kali
En ook veel zingen voor vrouwelijk God Kali (de doodster van het Ego, vaak in 1 adem genoem met Durga). Dat is weer een ander invalshoek voor de dodenherdenking, de dood van het Ego.
Kali en Durga worden ook geassocieerd met begraafplaatsen, vanuit het idee dat het lichaam tijdelijk is, en dat de gehechtheid aan het lichaam het Ego doet ontstaan.
Het Ego vreest Kali (terecht), en van daaruit ziet Kali er monsterlijk uit.


Kali staat ook vaak met 1 voet op Shiva, waarbij Shiva symbool staat voor vormloos bewustzijn, en Kali voor de vorm die in stand word gehouden door dit vormloze bewustzijn.


Voor degenen die bezig zijn met het laten oplossen van het Ego is komt Kali zorgzaam en liefdevol over.


Kali en Shiva staan ook voor oplossen van de illusie van het Ego, om zo redding, bevrijding (of verlichting?) te brengen.

Dood
Over de Dood niets dan Goeds, zou je zo denken :-)
De andere kant van de medaile is dat we (ik in ieder geval) ergens niet willen loslaten, de Doden niet, de identificatie met het lichaam niet, het verleden niet, en ga zo maar door. Daardoor ontstaat er veel pijn, verdriet, en lijden.
De dood omarmen zou daarom wel eens heel "vruchtbaar" kunnen zijn (voor mij in ieder geval), en veel verdriet kunnen opruimen
Laten we daarvoor gaan op 4 mei, zodat het treuren ook vreugde brengt........

SitaRam SitaRam
Hans(uman) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten