zondag 8 april 2012

Dag van de Doden: viering, Geschiedenis & Oorsprong

vrij vertaald uit het engels vanaf  http://www.inside-mexico.com/featuredead.htm

Dit stuk staat in verband met "Dansen en Zingen met de doden" op 4 mei in Den Bosch.
Dia de Los muertos het Mexicaanse feest wat gevierd wordt op onze Allerzielen en Allerheiligen.

Vanaf het begin der tijden heeft de mens de behoefte gevoeld om het mysterie van leven en dood te verklaren. Vele beschavingen en culturen hebben rituelen gecreëerd om te proberen en betekenis aan het menselijk bestaan te geven.

·   
Waar komen we vandaan?
·   
Waarom eindigt het leven?
·   
Is er "leven" na de dood?
·   
Zo ja, wat voor "leven"?
·   
Kunnen we iets doen tijdens het leven, zodat we kunnen genieten van het "leven" na de dood?


Dit zijn enkele van de vragen die de mens zichzelf heeft afgevraagd, om ons eindige bestaan op deze aarde te begrijpen.

De inheemse volkeren van Mexico, beschouwden de dood als de overgang naar een nieuw leven, en daarom werd de overledene begraven met veel van hun persoonlijke voorwerpen, die ze nodig zou hebben in het hiernamaals. Vaak werden zelfs hun huisdieren geofferd zodat ze hun meesters konden  begeleiden op hun lange reis.Vanaf pre-Columbiaanse tijden, is de Dag van de Doden gevierd in Mexico en andere Latijns-Amerikaane landen. Dit is een heel bijzonder ritueel, want het is de dag waarop de levenden hun overleden familieleden herinneren. Soms, als mensen uit andere culturen voor het eerst horen over de viering van de Dag van de Doden, denken ze ten onrechte ze dat het wel gruwelijk, angstaanjagend, eng, lelijk en verdrietig moet zijn (zoals wij).
 
Niets minder waar, Dag van de Doden is een prachtig ritueel waarin Mexicanen zich gelukkig en liefdevol hun geliefde familieleden herinneren die zijn overleden. Zoals wij naar een begraafplaats gaan om mooie bloemen achter te laten op het graf van een familielid.
Iedereen bereidt zich voor op de grote feesten van Los Días de Muertos, de Dagen van de Doden. Het marktplein vult zich met stands die allerlei soorten kleurrijke artikelen aanbieden, die zinspelen op de Dood, de meest populaire gemaakt van suiker.


 
Markten zijn gevuld met de cempasúchil bloem; deze oranje goudsbloem was de bloem die de Azteken gebruikten om hun doden te herinneren. Zijn kleur staat voor de tonen van de aarde en wordt gebruikt om de zielen te begeleiden naar hun huizen en altaren.


Veel gezinnen verbouwen hun eigen cempasúchil, gelovend dat door dat te doen hij meer geschikt is voor hun offer. Door hun werk en hun zorg, groeien deze bloemen en versieren uiteindelijk uiteindelijk altaren en hun graven.


Bakkerijen bieden het heerlijke Pan de Muerto (Brood van de Dood) aan, gemaakt met meel, boter, suiker, eieren, sinaasappelschil, anijs en gist. Het brood is versierd met stroken deeg die botten voorstellen. Deze broden worden neergelegd op de altaren of offerplaatsen, en worden weggelegd op de graven op het kerkhof.


De omgeving verkleedt zich met schoonheid en mystiek!
Altaren worden ingericht in de huizen voor hun overleden familieleden. Over het algemeen worden altaren ingericht op een tafel bedekt met een tafelkleed en papel Picado. Ze zijn versierd met schedels van suikergoed, kaarsen, cempasuchil bloemen, en papier mache skeletten. Borden met de favoriete gerechten van hun dode familieleden worden ook op het altaar geplaatst. Op sommige altaren staan ook sterke drank of sigaretten. Op altaren voor overleden kinderen wordt naast eten ook speelgoed geplaats.


Tijdens de ochtend  van 1 november, vindt de ceremonie ter ere van de Angelitos plaats op het kerkhof.
De kleine engelen of angelitos zijn de kinderen die gestorven is en die nooit het geluk en verdriet van de volwassenheid hebben kunnen ervaren

.
Heel vroeg beginnen de klokken van de kerk te luiden, om de kinderzielen en de levende familieleden die de mis om 06.00 uur bijwonen te roepen.

 Na de mis gaan de vrouwen en kinderen gaan naar het kerkhof om de graven schoon te maken en versieren. Ze brengen bloemen, brood en fruit mee in manden, bedekt met servetten die ze zelf geborduurd hebben. Er wordt wierook gebrand opdat de geur de terugkerende zielen zal leiden.Langzaam en rustig, begint de begraafplaats zich te vullen. 
Een band speelt muziek. Rond negen in de ochtend is het ritueel ter ere van de overleden kinderen afgelopent. 


Over een paar uur, bij het vallen van de avond, zal de meest indrukwekkende viering te beginnen, het ritueel waarin de zielen van de overleden volwassenen worden geëerd.
In de voorafgaande uren hebben de timmerlieden druk gewerkt om een podium te timmeren voor de folkloristische dansen die zullen worden uitgevoerd als onderdeel van de vieringen.

‘s Avonds, als alles klaar is, beginnen de dansen, bv de Danza de los Viejitos, Dans van de oude mannen. In de pre-Spaanse tijd deze dans werd uitgevoerd als een ritueel ter ere van de zon.

Om middernacht is de begraafplaats de plaats waar levenden en de doden zullen weer te herenigen.
De bel bij de ingang klinkt de hele nacht lang, om de zielen aan te roepen om terug te keren naar aarde en van de prachtige ceremonie te genieten. Mensen vinden in stilte de graven van hun familieleden, en plaatsen daarop prachtige geborduurde servetten,  kaarsen, en de bloemen en het soort voedsel waar hun overledenen zo van hielden tijdens het leven.Dit is hoe de avond voorbij gaat, met gebeden en gezangen. Hun liederen en gebeden worden opgenomen door hemel, smekend voor de eeuwige rust van de zielen en voor het geluk van de levenden.


De essentie van dit prachtige ritueel is om liefdevol en blij dode familieleden te herinneren, hun leven, en om op deze manier betekenis en continuïteit aan het menselijk bestaan te geven.De Dag van de Doden is een grootse viering van het leven zelf!SitaRam SitaRam
Hans(uman) 

1 opmerking:

  1. Dankjewel Hansuman,

    Heel mooi en toepasselijk stukje over deze bijzondere dag!
    Ter nagedachtenis aan ons zusje Sandra en onze papa en opgedragen aan twee 'nieuwe' zielen die wij aan het einde van dit jaar hopen te mogen verwelkomen.

    Tasha Silooy

    BeantwoordenVerwijderen