maandag 17 september 2012

Zingen is allereerst luisteren!

Zingen is allereerst luisteren!
Wij denken vaak dat we iets moeten doen. Lekker zingen-doen bv. Ik ga ervan uit dat je voordat je gaat zingen eerst luistert. Bij Kirtan-zingen wordt er voorgezongen, dus dat lijkt voor de hand te liggen. Dit is niet altijd zo. Vaak luister je maar half, omdat je met iets anders bezig bent, of omdat je luistert naar hoe jij vind dat het moet etc.

Wat is dan luisteren?
Luisteren naar de anderen bijvoorbeeld, of luisteren naar wat er wordt voorgezongen. En dan is het pas echt luisteren als je er geen oordeel bij hebt. Dus als je er niet iets van vind, meestal dat bv anderen niet mooi zingen. Dat gaat namelijk over dat het anders moet, dat het eigenlijk niet goed is zoals het is, dat de anderen (of jijzelf mischien) beter zouden moeten zingen. Op dat moment ben je niet meer in het het NU.
Krishna Das hierover: Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: mijn oefening is niet zingen! Mijn oefening is proberen in het hier en nu te zijn, en zingen helpt mij daarbij.

Hier en Nu
Je zou ook kunnen opmerken dat anderen anders zingen, en dat dat er helemaal mag zijn. Dan ben je in het Hier en Nu.
Uiteindelijk is luisteren dus helemaal in het Hier en Nu zijn, en dat wat er in het Hier en Nu aanwezig is, er helemaal mag zijn.
Voel je je ongemakkelijk, of stoor je je, blijf dan daarbij, en laat dat er helemaal zijn. Hou het bij jezelf: JIJ stoort je, JIJ voelt je ongemakkelijk etc. Dus niet "omdat iemand anders....".

Luisteren gaat dus ook over naar jezelf luisteren. Luisteren naar wat er in jou leeft, waar het stroomt in jou, waar het blokkeert in jou, en daar dan met zachte ogen naar kijken, met mededogen.

de Stilte
Luisteren gaat ook over de Stilte. De Stilte is er altijd, je hoort hem echter alleen als je luistert. Daarom zijnwe stil tussen de Kirtans. Om te luisteren! Luisteren naar de Stilte, en luisteren naar wat er in ons leeft, stroomt, blokkeert etc. 

De Stilte heeft geen oordeel, de Stilte is gewoonweg Stilte

geschreven door Hans(uman)
17-09-2012
www.kirtan.nu
www.dezingendeziel.nl
www.dansenmetdegoden.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten