maandag 14 januari 2013

Workshopmiddag Stembevrijding en Kirtan & Mantra-zingen op 27 Januari 2013

Op 27 januari 201 geef ik een middag van 13.00- 17.00 over stembevrijding en het zingen van Kirtan. Dit vindt plaats bij Yoga Maarssen, Nassaustraat 16-2. Later komt er ook een middag in het Cordium in Nijmegen, en wie weet ook Den Bosch.

In West-Europa wordt er vaak erg “beschaafd” gezongen: ingetogen, ingehouden,  voorzichtig, mooi en netjes. Er wordt veel rekening gehouden met de anderen, of je hen stoort, wat ze er wel niet van denken etc., past wat ik zing wel bij wat de anderen zingen?
In India wordt er vaak lustig op los gebruld, af en toe knijtervals, ongeremd en met volle overgave. Wat de anderen ervan vinden komt niet eens in ze op, en of je een ander stoort al helemaal niet.
Én: reik je tijdens het zingen uit naar boven, naar het Hogere? Of ben je met de voeten op de grond? Ben je in de Hemel, of op aarde? Hoofd in de wolken, of voeten op de grond?
Én: zing je zachtjes en voorzichtig, alleen voor jezelf, of hard en naar buiten met elkaar?
Én niet als laatste: zit je stil, beweeg je mee, dans je mee, of spring je mee?
Deze middag gaan we al deze uitersten verkennen, kijken we wat het effect hiervan is, en gaan we samen onderzoeken hoe we tot een persoonlijke mix en combinatie hiervan kunnen komen in het Kirtan-zingen: van naar-binnen-gekeerd en meditatief, naar uitbundig, vol overgave en expressief, en weer terug.


Kijk voor meer informatie hier

Kijk voor meer informatie over stembevrijding op www.stemyoga.nl

SitaRam SitaRam
Hans(uman)
www.kirtan.nu
www.dezingendeziel.nl
www.dansenmetdegoden.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten